Alternativ till trikintest

Om du av någon anledning inte vill utföra trikintest, trikinprov eller trikinanalys så har vi några förslag på hur du kan slippa att äta mask.

1. Bli vegetarian. Att helt låta bli att äta kött bör vara ett säkert sätt att undvika att få i sig trikiner. Det finns dock hästar som har råkat ut för det, förmodligen på grund av att det legat delar av döda, smittade gnagare i fodret. Så innan du travar iväg till krubban och börjar mumsa på ditt hö så bör du nog se över maten ändå.

2. Bara köpa svenskt kött i butikerna. Om du inte vill lämna iväg köttet för testning så bör du nog lägga geväret på hyllan och hålla dig till att mumsa på djur som andra skjutit. Det är lag på att alla nassar som slaktas i Sverige ska testas för parasiter.

3. Kremera köttet. Om du ändå envisas med att äta kött som inte är testat så finns det bara ett sätt att ta död på trikinerna – är att värma upp det tillräckligt mycket. Köttet måste hettas upp till minst +68°C och hållas i den temperaturen under tio minuter, tills det är trist och grått. Gradantalet är rekommenderat av Livsmedelsverket – vi rekommenderar att du testar köttet för att kunna njuta av en härligt saftig stek!

Många tror att man kan ta död på trikiner genom att frysa köttet tillräckligt länge. Det stämmer för vissa typer av trikiner, men inte alla. Det är förmodligen något som alla mammor har medfött, djupt inuti sig, eftersom de alltid tjatar om att man inte ska äta snö. Om du har frågor om trikintester i samband med snöätning så rekommenderar vi vår FAQ.