Hur går ett trikintest till?

Du skickar en bit av köttet från grisen, oftast njurtappen, till laboratoriet. De genomför en rad tester och skickar sedan tillbaka ett svar. Med allra största sannolikhet kommer resultatet vara negativt, dvs att köttet ej är smittat. Svårare än så är det inte att utföra ett trikinprov.

När laboratoriet får köttet skär de ut en tillräckligt stor testbit. De lägger sedan ihop de bitarna med andra kunders grisbitar i grupper om 10. De lägger sedan köttet i speciella jäsanordningar som simulerar en matsäck hos ett djur. I den miljön trikinägg, om det finns något i köttet kommer äggen att kläckas och trikinmaskar komma fram.

Därefter kollar labb-personalen på resultatet och ser ifall det finns några trikiner. Om det inte finns trikiner i ett prov är alltså alla 10 grisbitarna i provet trikinfria. Ifall det syns trikiner gör man om testet, men den här gången ett eget prov för varje gris.

Efter att trikintestet är klart, vilket tar en dag, får du svar. Du kan få svar både via brev och mail. Om du lagt köttet på brevlådan innan tömningsdags kan du alltså ha svar redan nästa dag. Så snabbt går det.

För att se bilder, kolla in den här sidan.