Varför ska man göra trikintest?

Om du äter trikiner så kan det sluta illa, oavsett om du gjort testet eller inte. Det händer att människor dör av det, och dessutom så kan man få en muskelåkomma som man aldrig blir av med. Det beror på att maskarna letar sig ut i musklerna och bygger bo. Trikinerna kläcks i magen och äter sig sedan ut i musklerna – med ohygglig smärta till följd. Sedan är det omöjligt att bli av med dem. Har du sett filmen Mumien så vet du hur det går till.

Om du ska sälja köttet eller bjuda någon utanför ditt hushåll måste du enligt lag göra trikintest. Om du inte gör det kan du bli dömd till böter eller fängelse. Du vill väl inte bjuda någon vän på trikinsmittat kött?

Kravet på trikinprov gäller allt griskött. Ska du slakta gårdens gris inför jul måste du alltså också genomföra trikintest. Det finns risk att den bökande nassen har fått i sig trikiner när han letar efter pannkakor i leran.

Lyckligtvis är det varken svårt eller särskilt dyrt att utföra ett trikintest. Du kan inte genomföra ett trikintest själv, istället måste du anlita ett licensierat labb. Det brukar kosta ca 200 till 250 kr beroende på hur snabbt du vill ha svar och hur många test du utför totalt. Ett trikintest från SVA kostar från 195 kr och är rekommenderat.