Vilka djur måste trikintestas?

Trikinsmitta hos tama svin är väldigt ovanligt, men det är ändå lag på att varje slaktad gris ska testas. Sedan 1994 har det inte upptäckts något fall av trikiner hos tamgrisar i Sverige. Det finns dock svenskar som fått i sig trikiner när de har varit utomlands, och vi kan så klart inte garantera att någon av dem varit ett svin. Det har funnits fall i Europa där hästar varit trikinsmittade, men det är ovanligt.

Trikiner är vanligare bland vilda djur. De djur som oftast ådrar sig smittan är björn, räv, lodjur, vildsvin, varg och valross. Det är obligatoriskt att trikintesta allt kött från häst, björn och krokodil som erbjuds för konsumtion, men i allmänhet upptäcks få trikinsmittade djur. Trots det så skulle vi vilja påpeka att krokodiler är tämligen sega djur som gör sig bättre som skor och handväskor. Om man nödvändigtvis vill äta en sådan, så föreslår vi dem i godisform.

Alla djur är inte bärare av trikiner. Det finns djur som inte du inte behöver testa förekomsten av trikin efter att du skjutit dem. Älg, rådjur, hjortdjur och andra vegetarianer är inte bärare av trikiner.

Vildsvin, tama svin och björnar är exempel på djur som kan vara bärare av vildsvin. Om en björn bär ett vildsvin så tror vi att det kan se ut ungefär som på bilden. Fast kanske lite klumpigare. –>

Förekomsten av trikiner bland vargar

Elva procent av alla testade vargar i Sverige är trikinsmittade. Detta beror förmodligen på att vargar är rovdjur som äter andra djur. Eftersom vargar springer nakna omkring i skogen och är allmänt djuriska hela dagarna brukar de inte trikintesta deras kött innan de äter det. De mumsar friskt i sig allting utan att tänka på risken att drabbas själva. Förmodligen för att de är hungriga som vargar hela tiden. Och dessutom så leker de med maten.